AINEISTO-OHJEET

Tarkastamme toki aina asiakkaan lähettämän työn ja pyrimme tekemään tarpeelliset korjaukset, mutta noudattamalla alla olevia ohjeita työt menevät meillä sujuvasti ja virheettömästi läpi.

Aineiston toimittaminen kirjapainoon:

Aineiston voit lähettää meille sähköpostilla tai esim. dropbox-linkkinä. Toki voit poiketa myös tuomassa aineiston paikan päälle esim. usb-muistitikulla tai vastaavalla.

Sähköpostiosoitteemme aineiston lähettämiseen: aineisto@pkpaino.com

Lisäohjeita aineiston toimittamiseen liittyen saat soittamalla Tommi Sattulalle, puh. 03-2535 100.

Käytössämme olevat ohjelmat:

  • InDesign
  • PhotoShop
  • Adobe Illustrator
  • Print-Shop mail (personointiohjelma)

Meiltä löytyy myös Word- ja Excel-ohjelmistot, mutta emme suosittele niiden käyttöä, jollet tee meille valmista painovalmista PDF-tiedostoa.

Mikäli laitat meille painotöitä avoimena työtiedostona, muistathan liittää mukaan myös kaikki työssä käytetyt kuvat omina tiedostoinaan.

Painovalmis PDF:

Mieluiten otamme aineiston vastaan painovalmiina PDF-tiedostona.

PDF-tiedosto täytyy tehdä ”painovalmis” (press-quality) -asetuksilla fontit mukaan liitettynä. Väriprofiilina tulee olla Fogra Coated (päällystetty paperi) tai Fogra Uncoated (päällystämätön paperi). Leikkuuvarat ja leikkuumerkit (2 mm) pitää myös laittaa mukaan.

Personoitavat painotyöt:

Personoitavia painotöitä varten tarvitsemme pdf-muotoisen pohjan ja vaihtuvat tekstit Excel-tiedostona. Tarvitsemme myös tiedon siitä millaisella fontilla ja pistekoolla muuttuvat tekstit työhön tulevat.

Roll Up-aineistojen valmistus

Aineiston koko pitää olla 85 cm x 215 cm. Roll Up:n alaosasta 13 cm menee telineen sisään, joten näkyvä alue on 85 cm x 202 cm.

Aineisto mieluiten pdf-muodossa ja resoluution tulisi olla noin 200 dpi (luonnollisessa koossa).

Fontit:

Jos lähetät meille avoimen työtiedoston, liitä varmuuden vuoksi työn mukaan siinä käytetyt fontit tai konvertoi tekstit.

Konvertoidun tekstin muokkaaminen kirjapainossa on hankalaa, joten tee tekstin konvertointi vasta kun teksti on lopullisessa muodossaan.

Kuvat ja grafiikka:

Painotyön kuvat tulisi olla CMYK-muodossa (4-värityöt), Grayscale tai bitmap-muodossa (mv-työt).

Kuvat tulisi tallentaa tif-, jpg-. tai eps-muotoon. Ole tietoinen, että jpg-muoto pakkaa kuvia pienempään tilaan ja hävittää samalla kuvan dataa. Jos kuitenkin käytät Jpg-muotoa, tallenna kuvat parhaalla mahdollisella laatutasolla.

Värit:

CMYK-värimaailma muodostuu neljästä väristä: sinisestä, punaisesta, keltaisesta ja mustasta. Värisävyt syntyvät näitä perusvärejä päällekkäin painamalla. Nelivärisissä offset-painotöissä käytetään aina CMYK värejä. Jos kuvat/tiedostot ovat RGB-muodossa konvertoimme kuvat CMYK-muotoon omien painoprofiiliemme mukaisesti.

Käytä neliväritöissä ainoastaan prosessivärejä. Spottivärit ovat ns. lisävärejä, joita käytetään tehtäessa esim. 1-, 2-, tai 3-väritöitä, tai jos halutaan nelivärisen painatuksen lisäksi käyttää vielä jotain viidettä lisäväri (esim. kultaväri).

Muuta huomioitavaa:

Laita työn mukaan aina leikkuuvarat (3 mm), jos työssä on elementtejä, jotka menevät reunoihin asti.

Jos teet useampisivuista julkaisua, lähetä työ meille sivuttain ei aukeamina.

Määrittele taitto-ohjelmassa arkin kooksi aina työn lopullinen koko, eli älä tee esim. kahta käyntikorttia keskelle A4 arkkia.


Kysyttävää?

Jos aineiston lähettämisessa on hiemankin epäselvää, neuvomme mielellämme!

Puh. 03-2535 100aineisto@pkpaino.com

Olemme Graafinen Teollisuus ry:n jäsenyritys ja noudamme alan yleisiä toimitusehtoja.